Lőrincz L. László 25 éve hódít

Legalább is 1983 óta mindenképp, amikor megjelent első nagysikerű könyve a Sindzse szeme. Eddigi tudományos és irodalmi munkássága alatt pedig közel 100 könyvet publikált, legutóbb november 18-án a legújabbat, amelynek híre Debrecenbe is elért.

Néhány nappal ezelőtt Lőrincz L. László, vagy ha más így ismeri jobban: Leslie L. Lawrence Debrecenben járt, hogy a Szabó Magda Könyváruházban bemutassa legfrissebb szerzeményét, A lófejű démon két kötetét. Ez a regény is Tibetet, a Himaláját mutatja be, de az eddig megszokotthoz képest más szemszögből, hiszen megjelenik éjszakánként az egylábú szörny, a tejireng a szerzetesek nem kis bánatára.
A dedikálás előtt röviden ismertették az új könyvet, néhány érdekes momentumát kiemelve a történetnek. Sokan kíváncsiak voltak arra, hogy az eddigi Lőrincz L. regényekből hogyhogy nem készült még film. A válaszból kiderült, hogy ha vászonra még nem is került, de több próbálkozás volt a tudományos-fantasztikus történetek megfilmesítésére.

Többek között a Sindzse szeme is esélyes volt az életre keltésére, de a nepáli helyszín, a ferdeszemű szereplők hiánya és a rendszerváltás meghiúsította a terveket. Volt azonban olyan esetre is példa, amikor anyagi gondok miatt maradt el a filmgyártás, hiába érkezett több pénzbeli felajánlás az egzotikus, távol-keleti országok mégsem engedték, hogy a mozi elkészüljön.
A szerző késő esti látogatásán volt, aki három órát várakozott csak azért, hogy testközelből láthassa kedvenc regényíróját. Nagyon sok érdeklődő zsúfolódott be a könyvesboltba, kicsik és nagyok, idősek és fiatalok, hölgyek és urak várakoztak türelmesen, hogy egyre közelebb és közelebb kerülhessenek a vendéghez. Mindenki szeretett volna kezet rázni, vagy egy-két szót váltani Magyarország népszerű irodalmának egyik legnépszerűbb képviselőjével, és több közös fotó erejéig "modell"-t is állt Lőrincz L. László.

Meg szerettük volna tudni a Lőrincz L. regények olvasottságának titkát, ezért a sorban állóktól megkérdeztük: Miért szeretik ennyire a történeteit? A válaszok többsége nagyon egybehangzott, hiszen sokan a szerkezettel, a szereplőkkel, a történetekkel és az ismeretlen helyszínek megismerésével indokolták a könyvek közkedveltségét. Annak ellenére, hogy ezek nem tipikusan azokat a műveket testesítik meg, amelyekből bölcsességeket, és hasznos következtetéseket vonhatunk le, mégis tanítanak. Bemutatják a számunkra idegen országok kultúráját, öltözködését, legendáját, félelmeit. Megismerhetünk szép tájakat azzal a Lőrincz L.-i szókincsnek, és valósághű leírásnak a segítségével, amellyel szinte magunk előtt láthatjuk az általa bebarangolt helyeket. Mindezeket az információkat úgy rejti el sorai között, hogy közben remekül szórakozhatunk az izgalmas, vagy mulatságos eseményeken.
Az író köszönetet mondott mindazoknak, akik megjelentek azon a hideg estén a könyvesboltban, és azt ígérte, hogy ír mindaddig, amíg olvasói ezt igénylik.

2008 november 30., vasárnap 12:18 - http://www.bulvaros.hu - Bíró Mónika