Átlagosan hetvenezer példányban kelnek el regényei - Utazásra költi a pénzt

 

Lőrincz százmilliókat termelt NDK-s írógépen

 

Egyedülálló sikereket ért el a magyar könyvpiacon Lőrincz L. László, művésznevén Leslie L. Lawrence. Évtizedek óta évi két kalandregénye jelenik meg, s valamennyit legalább hetvenezer példányban adják el. Az író óramű pontossággal gyártja műveit kopott Erika írógépén, amelyen már százmilliós bevételt teremtett meg.

 


Leslie L. Lawrence, vagyis Lőrincz L. Lászlónak egyedül a névgyűjtés okoz gondot a regényeiben
 

BORS: - Folyamatosan utazik. Mi a következő úti célja?

Lőrincz L. László: - Egy hétig pihenek a Balatonon, utána elutazom három hétre Görögországba a feleségemmel.

BORS: - Görögország egy új kalandregényének helyszíne lesz?

Lőrincz L. László: - Előfordulhat, ha érdekes dolgot látok ott, de ezúttal pihenni megyünk. A könyveimben a névgyűjtés a legnehezebb. Gondolja el, ha kell negyven darab izlandi név egy könyvhöz, honnan szedi elő őket? Én névtáblákról lestem le annak idején, mire megállított a rendőr, és bevitt az őrsre, mert látott egy fura figurát, aki mások házát kémleli.

BORS: - A feleségét hogyan ismerte meg?

Lőrincz L. László: - Azt ne kérdezze, mióta vagyunk házasok. De a feleségem indológus, a kelettel foglalkozott, csakúgy, mint én, így találkoztunk. Biztos furcsa sokaknak, de én előbb voltam Mongóliában, Ulánbátorban, mint Debrecenben.

BORS: - Gondolom, már lecserélte az írógépét laptopra.

Lőrincz L. László: - Nem. Bár internetezni szoktam, a regényeimet ma is két Erika típusú, NDK géppel írom. Fontos számomra a papír, a gépelt papírról tudom körülbelül, hogy hol tartok.

BORS; - Évente két regénye is megjelenik.

Lőrincz L. László: - Hetvenezer példányban fogynak a könyveim. A tavalyi statisztika szerint 2007-ben az első, a második és a harmadik is én voltam az eladási listán. Májusban és novemberben jelennek meg a köteteim.

BORS: - Nem keveset kereshetett a regényeivel. Mire költi a pénzt?

Lőrincz L. László: - Van egy házunk, de a megkeresett pénzt gyakorlatilag elutazom. Azért írok, hogy utazhassak, és azért utazom, hogy a regényeim témáit megtaláljam. Sosem írok olyan helyről, ahol nem jártam.

BORS: - Merre járt már?

Lőrincz L. László: - Karibi szigetvilág, Costa Rica, Haiti, Barbados, Tibet, Mongólia, Egyesült Államok, Kanada, Vietnám, Thaiföld, tervezem Ausztráliát és Új-Zélandot is, de túl messze vannak. Legközelebb egy afrikai sziget a célpontom.

 

BORS napilap 2008.07.23. - Bánfalvi Laura, Fotó: Móricz István

 

Tíz százalékot kap a könyv árából

A könyvpiacon jártas szakértők szerint Lőrincz L. körülbelül kétezer forintos könyveinek árából minimum a tíz százaléka marad a szerzőnél jogdíj formájában, tehát minden eladott darab után minimum kétszáz forint vándorol az író zsebébe. Az átlagosan hetvenezres eladott példányszámmal számolva egy könyv tizennégy millió forintot hoz a szerző konyhájára, évi két mű pedig közel harmincmilliót. A mai árakkal számolva tehát a szerző 1983-tól - az első Leslie L. Lawrence-regények megjelenésétől - több száz milliót keresett könyveivel. A tételek között nem szerepelnek az író korábban megjelent sci-fi művei és az utánnyomott kötetek bevételei.