Kicserélik a plágiumgyanús Leslie L. Lawrence-borítót

Zárolta a nemrég megjelent Lőrincz L. László (Leslie L. Lawrence)-regény meglévő példányait a kiadó, ami új fedlappal dobja piacra a regényt. A National Geographic hazai kiadója ugyanis azzal vádolta meg Boros Attila festőművészt, hogy a borítón látható festményt olyan fotókról másolta, melyek egy NatGeo által kiadott könyvben jelentek meg.

Ilyen volt:


(Fotók: Lóránt Attila)

"A Gesta Könyvkiadó Lőrincz L. László (Leslie L. Lawrence) A vízidisznók gyöngyökről álmodnak című, kétkötetes regényének borítójával kapcsolatban felmerült szerzői jogi vita miatt a mű meglévő példányainak zárolására szólította fel a könyv terjesztőjét, és a könyvet új borítóval jelentette meg" - áll a kiadó közleményében.
Mint korábban beszámoltunk, a legújabb Leslie L. Lawrence-regény borítójával kapcsolatban plágiumgyanú merült föl. A National Geographic hazai kiadója azzal vádolja Boros Attila festőművészt, hogy a borítón látható festményt olyan fotókról másolta, melyek egy NatGeo által kiadott könyvben jelentek meg.

Fotografikus memória
Mint azt a Csáp Géza akkor megírta, a Vízidisznók gyöngyökről álmodnak című kötet fedlapján egy olyan grafika látható, mely láthatólag a National Geographic kiadásában frissen megjelent Indiánok az Amazonas mentén és az Andokban című kötet két fotójából és pár új motívumból van összeollózva. A grafikán az egyik fényképen szereplő őserdő számos fája és levele egy az egyben felismerhető, nem beszélve a központi alakról.
Boros azt állította, hogy fotografikus memóriája van, és amikor erre a munkára készült, több könyvet és filmet nézett végig az indiánokról, a motívumokat megjegyezte, közben vázlatokat is készített, és végül ebből állt össze a kép. A Csáp Géza vonatkozó posztjának fórumába azonban beírt az eredeti fotók készítője, Lóránt Attila is, aki Borosétől erősen eltérő verziót adott elő. Lóránt azt állítja, hogy Boros neki négyszemközt nyíltan bevallotta, miszerint az ő fotója alapján dolgozott, amit egy könyvesboltban nézett meg.

A jogsértés gyanúja se

Ilyen lett:

A NatGeo-könyvek hazai kiadója, a Sanoma Budapest Zrt. november 27-én juttatott el egy hivatalos levelet a Gesta Kiadónak, amelyben felszólították a kiadót A vízidisznók gyöngyökről álmodnak borítójának lecserélésre. A Gesta szerette volna megtárgyalni az ügyet a Sanoma jogi képviselőivel, ám időközben a washingtoni székhelyű National Geographic Society bekérette a levelezést és az adatokat, így az ő válaszukig a Sanoma nem tárgyalhat. Ezért a Gesta úgy döntött, hogy saját hatáskörén belül, a NatGeo Society válaszát megelőzve, visszavonatja a terjesztőtől a könyveket, és új borítóval dobja piacra Leslie L. Lawrence regényét, hogy a "vétlen szerzőre (Lőrincz Lászlóra) és a kiadóra a jogsértés gyanújának árnyéka se vetődjön".
Előfordulhat, hogy a megváltozott borító miatt az olvasók azt hiszik, hogy egy új Leslie L. Lawrence-könyv jelent meg, ezért a Gesta Kiadó felhívja az olvasók figyelmét, hogy A vízidisznók gyöngyökről álmodnak tartalma változatlan.

Index 2006.12.13.