Debrecenben dedikált Lőrincz L. László

Negyven éves korában kezdett el kaland- és ifjúsági regényeket valamint tudományos műveket írni korunk talán legnevesebb Kelet-kutatója, Leslie L. Lawrence.

Lőrincz L. László, a napokban a debreceni Tóth Könyvkereskedésben dedikálta legújabb könyvét.

- Nekem többé-kevésbé meggyőződésem, hogy egy író körülbelül negyven éves korára már tud miről írni. Van, aki korábban is, de azért a prózaírás rengeteg tapasztalatot, ismeretet és egyéb olyan dolgot kíván, amit az ember hosszú évtizedek alatt él meg. A költőkkel kapcsolatban szokták mondani, hogy a versírás elsősorban érzelmi tevékenység, tehát a költő inkább érzi, mint az értelmével írja le a dolgokat. Gyakran előfordul, hogy valaki már 18 éves korában is olyan érzésvilággal bír, mint egy jó 60-as, ezzel azt akarom mondani, hogy egy költő lehet fiatalon is valaki, de prózaíró akkor még nem igazán.

- Gyerekkora kedvenc írója, Karl May nyomdokába kívánt lépni, amikor kalandregényeket kezdett írni?

- Ő nem mintát, hanem igazából kedvet, indíttatást adott nekem, azzal, amikor és ahogyan megírta az indiánokról, valamint az arabokról szóló könyveit. A fantasztikus regények terén pedig James Hiltont tartom mesteremnek, aki valamikor a húszas-harmincas években megalkotta a Kék hold völgye című, Tibetben játszódó csodálatos könyvét. Amikor ezt elolvastam, azonnal elhatároztam, hogy egyrészt én is fogok ilyen fantasztikus könyveket írni, másrészt pedig eljutok oda, ahol ez játszódik.

A nagy út előtt azonban előbb még el kellett végeznie a cukor-és édesipari technikumot - mivel nem vették fel máshová a „pöttyös múltú” származása miatt. Egyik nagyszülői ágon ugyanis kulákokat, a másikon pedig református lelkészeket tudott csak felmutatni a nyolc általánost kitűnővel elvégzett diák. A kalandok sora talán ekkor kezdődött.

Első szépirodalmi műve még eredeti nevén, 1975-ben jelent meg, a Sólyom kinyújtja karmait címmel - ez Dzsingisz kán ifjúságáról szólt. A Lawrence-könyveket pedig – ahogyan ő nevezi – tíz évvel később kezdte írni. A névváltoztatás oka nem az volt, hogy az idegenül csengő névvel szeretett volna esetleg nagyobb sikereket elérni, csupán a két műfajt így akarta egymástól megkülönböztetni. Úgy gondolta, nem szerencsés, ha ugyanazon néven jelenik meg valamennyi - a tudományos és a fantasztikus - műve. Így azonban ha valaki a Leslie L. Lawrence nevet látja egy könyvön, pontosan tudja azonosítani, miről szólhat, és ugyanez a helyzet az eredeti néven napvilágot látott művekkel is.

haon.hu

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szellemek bizony mindenütt vannak

"Nem írtam soha olyasmiről, ahol ne lettem volna..."

Szó szerint egy bőröndnyi - 56 darab - könyvvel érkezett egy hölgy Leslie L. Lawrence legutóbbi debreceni dedikálására. Lánya tíz éven keresztül gyűjtötte össze e kincseket, ám sajnos még öt kötet hiányzik a gyűjteményből, s ezen a nagy gondon a szerző sem tud enyhíteni.

Tipp: - Ön szerint a Kelet, vagy a Nyugat misztikusabb?

Leslie L. Lawrence: - Azt szokták mondani, hogy a Kelet sokkal misztikusabb, de én azt hiszem, csak azért, mert nem ismerjük annyira, mint a Nyugatot. Az én feladatom ugyan a Kelet ismertetése, és igazából most azt illene mondanom, hogy az borzalmasan misztikus, de a Nyugatot is meg kell egy picit védeni. Nagyon sok olyan ismeretlen dolog van ott is - akár a történelemben, akár magukban az emberekben -, ami vetélkedhet a Kelettel.

Tipp: - Valóban találkozott a műveiben említett nágákkal?

Leslie L. Lawrence: - Nem írtam soha olyasmiről, ahol ne lettem volna, tehát minden olyan országba elmegyek, amelyről írok. Találkoztam velük Indiában, ahol pillanatnyilag polgárháború folyik a nágák és az indiaiak között. Nagyon izgalmas emberek voltak régen, de ma már ők is automata fegyverrel harcolnak. Néhány évtizeddel ezelőtt még élték a saját életüket az erdőben; tényleg igazi élmény volt találkozni velük. A nága egyébként szanszkrit szó, annyit jelent: kígyó. Ők a kígyók, illetve a kígyóisten leszármazottainak tartják magukat.

Tipp: - Tényleg szereti a whiskyt, vagy ez csak egy írói „fogás"?

Leslie L. Lawrence: - Csak mértékkel. Jaj, nem úgy értem, ahogy mondják, hogy inni csak mértékkel és tartózkodással: mérték a vödör, tartózkodás az asztal alatt, hanem csak nagyon keveset és nagyon indokolt alkalommal.

Tipp: - A kockás sapka és a pipa csak kellék a fotózáshoz, vagy használja is ezeket?

Leslie L. Lawrence: - Az utóbbi. Azt szokták mondani, hogy ezek detektíves dolgok, nálam fordítva van, mivel én ezeket - főleg a sapkát - már akkor is használtam, amikor még nem írtam semmit. A pipát is szeretem, de csak Keleten használom.

Tipp: - Valóban vannak szellemek az írországi kastélyokban?

Leslie L. Lawrence: - Mindenütt vannak szellemek. Ez a szép benne. Európában a képzelet benépesíti a romokat: Angliában, Írországban meg Skóciában nincs is kastély szellemek nélkül. Persze a szellemek nem bántják az embert, csak nem tudnak nyugodni, ott járkálnak a folyosókon.

Tipp: - Mit szól a legújabb „riogatásokhoz", miszerint alig húsz év múlva teljesen eljegesedhet Európa? Van-e ennek reális esélye?

Leslie L. Lawrence: - A környezeti ártalmak erősen befolyásolhatják a Föld és az emberiség jövőjét, ám nem hiszem, hogy ilyen drámai gyorsasággal következnének be változások. Nemrégiben még általános felmelegedést, üvegházhatást jósoltak, most az ellenkezőjét. Mindenesetre reménykedem, hogy húsz év múlva sem fogunk fázni.

Tipp a fiatal újság - Kenyeres Ilona - 2004.05.29.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Könyvpremier Debrecenben

Nagyon ritkán fordul elő, hogy Lőrincz L. László író (vagy ahogy a rajongói talán jobban ismerik: Leslie L. Lawrence) ne Budapesten tartaná új könyvének bemutatóját, de most ez is megtörtént. A Fekete Anya kígyója című kétkötetes munkáját a debreceni olvasók láthatták először, ráadásul a premiert dedikálás is kísérte a Tóth Könyvkereskedés Gambrinusz közi boltjában május 18-án.
Legutóbb a tavalyi év karácsonya előtt jelent meg Leslie L. Lawrence-mű, a Siva újra táncol, s most itt a vadonatúj könyv, amelynek a szereplői félig-meddig ismerősek lehetnek a leghűségesebb olvasók számára, hiszen A Fekete Anya kígyója szerves - de természetesen önmagában is élvezhető - folytatása. Az ördög fekete kalapja című, 1990-ben készült regénynek.

Lőrincz L. László kis késéssel érkezett a dedikálásra, de aztán annál nagyobb lelkesedéssel szolgálta ki olvasóit: rendületlenül szignálta az elé tett könyveket, fotóztatta magát a rajongókkal. Két órán keresztül állta a rohamokat, a sor a bolt zárására, este 6 órára fogyott el.

TKK Press II. évfolyam 5. szám - 2004. május 29.