Lőrincz L. László Eliaszov professzorral kutatta először a költő sírját

 

Hol az igazi Petőfi?

 

Kevesen tudják, hogy Lőrincz L. László regényíró már harminc évvel ezelőtt elkezdte kutatni Petőfi sírhelyét. Megkereste Ortutay Gyulát, és expedíciót akart indítani a szibériai temetőkbe a költő maradványainak felderítésére.

Lőrincz L. László regényeinek helyszíne általában valamelyik távoli, egzotikus országba vezet, de az író most egy Petőfi Sándorral kapcsolatos kötet elkészítését tervezi.

- Már senki sem emlékszik rá, de a hetvenes évek elején kezdtem foglalkozni Petőfi sírhelyével, így az egész cirkusz tőlem ered. Harminc éve jártam Ulan-Udéban, több évet éltem a burjátok között - kezdi az író, aki ott találkozott Eliaszovval, az orosz kutatóval, aki a szibériai zsidó kultúrával és folklórral foglalkozott. - Ő gyűjtött össze egy könyvre való legendát, amely a helyi temetők Alekszandr Petrovics-történeteit szedte csokorba. Több tucatnyi "Petőfi-sírt" emleget a népi legendárium a hatalmas Szibériában. Van olyan sír, amelyben a feltételezett Petőfi zsebében különböző nyelveken írt verseket találtak. Eliaszov már meghalt, de a hagyatékát nem ártana átnézni, mert az egyik temető lehetett a barguzini, amelyet Morvai Ferenc felfedezett. Akkoriban három évtizeddel ezelőtt, el is mentem a Magyar Tudományos Akadémiára, megkerestem Ortutay Gyulát, de éppen rossz hangulatban volt, így elhalt az ügy, és én sem mentem vissza Szibériába, ahol a Petőfivel kapcsolatos legendák még mindig élnek. Tizenöt évig az MTA Orientalisztikai Bizottságának a titkára voltam. Tucatnyi ember "találta meg" az idő alatt Attila sírját. Többször fel is jelentettek az önjelölt kutatók, mert nem szavaztuk meg a pénzt az ásatásokra - veszi védelmébe az MTA döntését, amelyet a Nemzeti Kegyeleti Bizottság kikért állásfoglalása előtt. Morvai Ferenc a tizennégy évvel ezelőtt Barguzinban tálait csontok DNS-vizsgálatával szerette volna tisztázni teóriáját a költő édesanyjának, Hrúz Máriának DNS-mintáját felhasználva az azonosításhoz. Az NKB megtagadta Morvái Ferenc kérelmét, és továbbra sem engedi felnyitni a Petőfi család Kerepesi temetőben lévő sírját. Bár a Megamorv Petőfi Bizottság elnöke előzőleg a Fővárosi Közigazgatási Hivatal akkori vezetőjétől, Grespik Lászlótól megkapta az engedélyt, a belügyminiszter azt visszavonta.

(Scherer Zsuzsa)

köszönet Krisztiánnak a cikkért