Bejrja leend gyilkossgai helysznt az r Tbb szz amerikai nyakkendt tart

Leslie L. Lawrence vrfarkasokkal kezdte

 

A plds csaldapnak rengeteg gyilkossg szrad a tolln, mikzben nyelvszknt, Kelet-kutatknt ismerik vilgszerte. Neve miatt a bibliogrfikban mindig j trsasgba kerl: Lenin s Lukcs Gyrgy kz.

 

A nvjegykrtyban bztam a pesthidegkti hz fel tartva. Kalandregnyek, fantasztikus knyvek szerzje, a nyelvtudomnyok kandidtusa vagy tibetolgus? Vajon melyiket tartja a legfontosabbnak riportalanyom? Azonban a kis fehr krtya egyik oldaln csupn ennyi llt: dr. Lrincz Lszl, a htoldalon pedig: Leslie L. Lawrence. Azt hiszem, ez tbb mint elg.

 

A hzigazda most is elmaradhatatlan amerikai nyakkendjben - amilyenbl tbb szz lapul szekrnyben - kzeledik ajtt nyitni, majd betesskel a kttorny hzba, amely vadregnyes kertjvel, nyugodt hzrzjvel idelis krnyezet az rshoz. Lrincz L. Lszl letnek j rszt mgis e falakon kvl tlti. Ha sszeadnnk a kolostorokban eltlttt napjai szmt, bizony hossz hnapok jnnnek ki.

- Eddig krlbell 40-50 orszgban jrtam, Mexiktl Thaifldig, de van ptolnivalm: Ausztrliba mg soha nem jutottam el. ltalban minden vben kt hnapot tltk klfldn, ekzben szvom magamba az informcikat. Mint egy fnykpezgp, mindent megrktek: neveket, arcokat, helyszneket. ltalban gy tervezem meg az utamat, hogy mr tudom, hol jtszdik majd a kvetkez regnyem, hiszen az rasztalnl lve pldul izlandi szemlyneveket nehezen tudnk kitallni. Mostanban mr nem viszem magammal az rgpemet, csak paprfecnikre firkantom fel az tleteket, amita a londoni reptren majdnem felrobbantottk a masinmat. Egy pillanatra otthagytam a csomagomat, s mire visszafordultam, mr srga kordont vontak az rgpem kr. Kenyban azt krtem az Ismerseimtl, hogy jrjuk vgig az sszes tszli srzt. k bizonyra nem arra gondoltak, hogy a srzk neveit gyjtm ssze, pedig brmennyire hihetetlen, ez volt az igazi ok, no persze nhnyba azrt be is trtnk. A Holland Antillkon jrtam nemrgiben, fantasztikus lmny volt magnemberknt, de nem hiszem, hogy a knyveim hseit egyszer oda vezrelnm. Br, soha nem lehet tudni... Most egy karibtengeri szigetre igyekszem, de tehet, hogy vgl Indonzia lesz belle. Nem tudok olyan helyrl rni, meslni, ahol nem jrtam.

Rovar s Lenin-szobor egy polcon

Arra szmtottam, hogy a tibetolgus r lakhelye maga a buddhista szently. Drga sznyegekkel, rtkes trgyakkal, tvol-keleti btorokkal. Valjban utazsait, a tvoli vilgok szellemeit csupn egy-kt apr trgy idzi polcain.

- Ami rtkes s szp, annak a mzeumban a helye - fz magyarzatot a kpzeletemhez kpest taln szegnyesnek tn berendezshez az r. - Egyszer egy derkig r ezst szamovrt akartak nekem ajndkozni Oroszhonban. Azt vlaszoltam: inkbb vigyk mzeumba. Valsznleg a laksunk legrtkesebb darabja lenne most, de a mlt rtkeinek megbecslst megtanultam.

Ezt a Lenin-szobrot egy cskapiacon talltam, valaki mr szgyellte, s kidobta. Nlam itt a polcon ugyangy helye van, mint a bronz Sztlinnak. Egy salgtarjni rolvas tallkozn lttam meg, ppen beolvasztsra vrt. Br meglepdtek, de sz nlkl nekem adtk. Persze nem vonulok tel vele mjus elsejn, de a mltunkhoz ez is hozztartozik. Jl megfr mellette a rovarszobor, ami egyszeren csak megtetszett Mexikban, s megvettem. Alabstrombl kszlt, gy szp slya van.

Sivatagi ugrbolhtl a mongol vmprokig

Lrincz L Lszlt mr gyerekkora ta vonzotta a kzel-keleti homok vilga, a mecsetek, az iszlm kultra varzslatossga, Karl May-regnyeken ntt fel.

- Kvlrl fjtam a knyvek htuljn lv szszedeteket, olyan trk szavak rgzltek az agyamban, mit pldul nyolcg tevekorbcs, sivatagi ugrbolha, fekete ktfark skorpi. gy azt mr tudtam, hogy az egyetemen is arab vagy trk szakra szeretnk jrni, de 57-ben ez nem volt lehetsges, csak ha mr volt msik kt szakom. Betvedtem a mongol tanszkre, ahol a professzornak azt mondtam, hogy n gy tudom, nincs egy hallgatja sem. fogta magt, odaszaladt az ajthoz, rfordtotta a kulcsot a zrra, s felkiltott: Egy mr van! Ht gy lettem mongol szakos hallgat. Az els keleti orszg, ahol jrtam, gy termszetesen Monglia lett.

Az tvenes vekben mr olvashattak a Somogy megyeiek Lrincz Lszl rsokat a megyei Nplapban. Akkor 50 forint honorrium ttte a rvidnadrgos Laci markt ezekn a novellkrt. Majd' 20 vnek kellett eltetnie, hogy ismt visszatalljon a "kalandokhoz".

- Nagyon szerettem kutatknt a munkmat, de egy id utn reztem, hogy nem elgt ki, rtam, rtam a cikkeket, s semmi visszajelzst nem kaptam. Ma mr a tudomnyos letben annyira szakosodunk, hogy csak 4-5 ember rti s rtkeli igazn a publikcikat. Kerestem az utat, a megfelel formt az ltalam sszegyjttt informcik npszerstshez. A felesgem a hzassgktsnk utn egy httel Indiba utazott, mert hogy indolgus, gy nagyon unatkoztam, illetlen kalandokba friss hzasknt nem bocstkozik az ember, gy rni kezdtem...

St, sikerlt annyira belejnnie az rsba, hogy 1982 ta tbb mint negyven kaland- s bngyi regnye jelent meg, kzel ngymilli pldnyban. Vannak, akik tudomnyos-fantasztikus regnyeit habzsoljk, msok Leslie L. Lawrence jabb kalandjainak megjelenst vrjk.

- A mongol folklrral, npkltszettel sokat foglalkoztam, a dmonok, varzslk vilgrl, a mongliai vmprokrl kellett egyszer cikket rnom. Ez adta a kiindulsi alapot az els knyvhz, A vrfarkasok jszakja cmhz.

Aki meglmodta az agyaghadsereget

Mintha egy detektvfilm jovilis nyomozja meslne a nyomozsairl, gy beszlgetnk rdekesebbnl rdekesebb bngyekrl, kalandokrl. A klnbsg "csupn" annyi, hogy a budai laksban knyvek figuri elevenednek meg a trtnetek nyomn. Az egyik legemlkezetesebb taln az r szmra is az, amikor a kalandregnyszerz megelzte a tudomnyos felfedezket.

- A hatvanas vekben megrtam a Huan-ti tka cm kalandregnyt az agyaghadseregrl. Nem sokkal utna talltk meg ket. Persze nem vagyok js, hiszen a knai tudsoknak mr voltak sejtseik a legendk nyomn, csak mg azt nem tudtk eldnteni, mennyi igaz a legendkbl. Olyasfle ez mint Attila srja vagy Trja rejtlye. Egybknt tbb ilyen hadsereg is van, a jv rgszeire vr felfedezsk. Az pedig vletlen egybeess, hogy amikor megjelent a knyvem, megnyitottk az Agyaghadsereget bemutat pesti killtst.

Lrincz L. Lszlnak nemcsak knyvei, de sajt lete is bvelkedik kalandokban. s ahogyan a pipz Leslie L. Lawrence, kitallja is mindig mindenre emlkezik, mindent elraktroz, felhasznl.

- Cukor- s desipari technikusknt nyri zemi gyakorlatunkat a Szolnoki Cukorgyrban tltttk. De mivel a gpek kzeibe sem engedtek bennnket, gy kis karikk vasrudakra doblsval tltttk az egsz nyarat. Azutn sok v eltelt, amikor Ulnbtorba kerltem egyves sztndjjal. n megrkeztem az Ismeretlen orszgba, de az sztndjam nem. Hrom hnapon t kijrtam az akkor megnylt, els ulnbtori vidmparkba, s dobltam a karikkat a betev falatrt. A nyeremny ugyanis kenyr, kolbsz, nmi vodka volt. Egy id utn mr azrt kaptam jutalmat, hogy ne jrjak oda doblni.

Lrincz L. Lszl bcszs eltt mg viaszakrdez: erre szmtottam? A krds zavarba hoz, de kisegt.

- Az r-olvas tallkozkon az emberek szemben ltom a csaldst. Ktmteres, kefehaj, kigyrt izompacsirtt vrtak. Vigaszul mindig egy trtnettel dertem j kedvre az egybegylteket - magyarzza.

n azt hiszem, ennl is tbbet kaptam.

 

szveg: Halk Gabriella - fot: Hegeds Rbert

ksznet a cikkrt Krisztinnak