Köztünk is vannak élő istenek

A közelmúltban Budapest vendége volt a dalai láma, akinek könyvei hónapok óta az eladási listák élén állnak. Embersége, varázslatos személyisége közrejátszik abban, hogy a buddhista vallás és filozófia egyre több hívet szerez magának a nyugati világban, így Magyarországon is. A lámák világáról, a buddhizmus humánumáról Lőrincz L. Lászlót, a keleti kultúrák neves kutatóját kérdeztük, aki kalandregényíróként a Leslie L. Lawrence-könyvek szerzőjeként vált ismertté.
Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa, kandidátusaként hosszú ideig hivatalból foglalkoztam a kínai nagy faltól egészen a magyar Alföldig tartó
nagy pusztai zóna” és a Himalája-övezet folklórjával, mesevilágával. Mivel a két terület modern kori vallása a buddhizmus, így kerültem kapcsolatba ezzel a vallással. Ennek egyik ága a lámaizmus, ami sajátos keveredést mutat a zóna mongol területén élő népeinek korábbi vallásával, egyfajta sámánizmussal. Ha mindezt európai fogalmakkal szeretném érthetőbbé tenni, akkor azt mondanám, hogy a buddhizmus a hagyományos katolicizmusnak, a lámaizmus pedig a protestáns vallásoknak felel meg. A buddhizmus számos változáson ment át az évszázadok alatt, emellett területenként is nagy eltéréseket mutat. A “vörös sapkás” szerzetesek varázslásokat, emberáldozatokat mutattak be, majd nagyjából a 15. században megreformálták, megtisztították a vallást, létrehozták a kolostorok hierarchiáját; a szerzetesek nőtlenséget fogadtak, és elvetették a vallásgyakorlás primitív módszereit. A megreformált vallás képviselői viseletük után, a “sárga sapkás” elnevezést kapták — ma is ők vannak többségben. A buddhizmus sokszínűségével találkozhatunk Ázsia több országában, más módon gyakorolják a vallást Srí Lankában, Mongóliában, megint másként Thaiföldön, egyik változata pedig a Csan, más néven Zen buddhizmus.
Merre járt “hivatalból”?
A felsorolt országok mindegyikében, bár nem elsősorban a
buddhizmus kutatása céljából. A kultúra tanulmányozása során számos alkalommal találkoztam annak hordozóival, a szerzetesekkel, laktam kolostorokban, elsősorban Mongólia területén. Egy kicsit máshogy élnek, mint az európaiak.