Pajpajok, rodzsungok, megfojtott vikingek

Leslie L. Lawrence, Frank Cockney, Lőrincz L. László. A három név egyetlen személyt, az egyik legkedveltebb mai magyar írót takarja. Legyen szó akár science fiction műveiről, akár az álnéven írt krimikről, kalandregényekről, az olvasó egyben biztos lehet: Lőrincz L. László valamennyi könyvében képtelenebbnél képtelenebb fordulatokra számíthat. Bármi legyen is a téma, a szerző neve garanciát jelent a könnyed kikapcsolódásra.

,,A dzsungelben minden ehető. Te is.
(Pápua mondás, Leslie L. Lawrence legújabb könyvének mottója.),,

Tudományos fantasztikus műveiben rendre érdekfeszítő kérdésekre keresi a választ. Hősei — többek között — a spontán emberi égés, a párhuzamos jelenségek törvénye, a bizonyos időközönként bekövetkező családi tragédiák, az évszázadokkal ezelőtt bolygónkra érkezett idegenek titkait próbálják megfejteni —váltakozó sikerrel. Kalandregényeinek főszereplője többnyire maga Leslie L. Lawrence, aki azonban néhanapján kriminalisztikai professzorának, John C. Lendvaynak a történeteit meséli el. A hol lepkéket üldöző, hol értékes kéziratokat tanulmányozó, hol pedig ritka bogarakra vadászó Leslie L. Lawrence rendszerint a misztikus Keleten bukkan fel (a helyszín kiválasztása nem véletlen, a szerző ugyanis a mongol és tibeti nép kultúrájának avatott ismerője), s ha már arra jár, minden egyes alkalommal hatalmas kalamajkába keveredik.
A k
eleti kolostorok lakói által csak Blobzang rinpócseként ismert hősünk gyarló ember, nem veti meg a whiskyt, a szép nőket, s kedvenc foglalatosságai közé tartozik a pipázás, pontosabban a szép, szabályos füstkarikák eregetése is. Nincs azonban sok ideje arra, hogy szenvedélyeinek hódoljon, mert környezetében szinte percről percre nő a rejtélyes körülmények között elhalálozó egyének száma. Ő azonban, tűnjön bármennyire reménytelennek is a helyzet, vaslogikájának köszönhetően mindig kivágja magát a bajból, s ha esetleg az éles ész már nem elég a rodzsungok, pajpajok, megfojtott vikingek, suttogó árnyak és vérfarkasok elleni küzdelemben, akkor hűséges társa, a csőre töltött 38-as Smith & Wesson segítségével igyekszik kibogozni a már-már reménytelenül összegabalyodott szálakat.

Lőrincz L. László 1939. június 15-én született Szilvásszentmártonban. Tanulmányait az ELTE történelemmongol szakán, illetve Ulánbátorban és Bonnban végezte. 1962-től az Magyar Tudományos Akadémia keleti tudományokkal foglalkozó tudományos főmunkatársa. Mintegy 100 tudományos cikke, könyve jelent meg a mongol és tibeti kultúrákkal kapcsolatosan, valamint több sci-fi novellát irt a Galaktika című folyóiratba. Írói munkásságáért Galaktika, illetve Aranymeteor díjat kapott.
Kozák Zoltán (Hajdú-Bihari Napló)